26 Aralık 2008 Cuma

Bitkisel Atık Yağ Projesinde İlk Adım Atıldı


Beykent Koleji İnsan ve Doğa Kulübü öğrencileri çevre sorunlarına farkındalığı arttırmak amacıyla rehber öğretmenleri Lale Çetin ve Sinem Amaş ile birlikte hazırladıkları toplum hizmeti çalışmasının ilk adımını bugün attılar.Geri kazanımı yaygınlaştırmak ve dolayısıyla:-doğal kaynak kullanımını azaltmak-atık miktarını azaltmak-enerji tasarrufu sağlamak-ekonomiye ve geleceğe yatırım yapmak için bitkisel atık yağları toplamaya ve bu çalışmayı yaygınlaştırmaya karar veren küçük çevreciler proje kapsamında Edirne Belediyesi ile işbirliği yaparak pilot bir uygulama başlattılar. Bu konuyla ilgili birçok etkinlik yapmayı hedefleyen öğrenciler, bugün ilk aşaması olan bilgilendirme toplantısını okullarında Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Erdal Uygun, Çevre Teknikeri Esra Akıncı ve Edirne Belediyesi Proje Koordinatörü Ebru Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdiler.
Bugün kendileri bilgilenen öğrenciler, projeyi yaymak ve katılımı arttırmak için yakında hazırlayacakları el ilanlarıyla çevreye de duyuru yapacaklar. Önümüzdeki günlerde okullarında Edirne Belediyesi’nin tahsis edeceği araçla yağ toplamaya başlayacak kulüp üyeleri şehrimizdeki atık yağ çıkaran iş yerlerini fahri müfettişlik yaparak denetlemeye hazırlanıyor.

Kulüp Öğrencileri sağlık için, çevre için, ülke ekonomisi için ailelerini ve şehir halkını bu projeyi desteklemeye davet ediyor.

22 Aralık 2008 Pazartesi

Çöpe Değil Geri Dönüşüme-2 (Bitkisel Atık Yağlar) Projesi Başladı



Projenin Adı:
Çöpe Değil Geri Dönüşüme-2
(Atık Yağlar)
Proje Sorumluları:
Sinem Amaş - Lale Çetin
Projede Görevli Öğrenciler:
3. sınıf Öğrencileri
Projenin Amacı:
Çevre sorunlarına farkındalığı arttırmak.
Çevre sorunlarını en aza indirebilmek için önlemler almaya teşvik etmek.
Geri kazanımı yaygınlaştırmak ve dolayısıyla:
-doğal kaynak kullanımını azaltmak
-atık miktarını azaltmak
-enerji tasarrufu sağlamak
-ekonomiye ve geleceğe yatırım yapmak
Kazanılan bilgileri hayata geçirmek
Proje Etkinlik Takvimi
-Proje Tanıtım ve Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı
-Broşür Hazırlama ve Dağıtma Çalışmaları
-Atık Yağ Toplama Çalışmaları
-Şehir Genelindeki İşletmelerin Fahri Teftişi
Projede işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlar:
Edirne Belediyesi



Lavaboya dökülen 1 litre bitkisel atık yağın , 1 milyon litre suyu kirlettiğini
biliyor musunuz?
Atık yağların başta su kirliliği olmak üzere bir çok zarara neden olduğunu
biliyor musunuz?
Bitkisel atık yağların bir yakıt türü olan biodizele dönüştürülebildiğini
biliyor musunuz?

Proje Tanıtım Toplantısı
TARİH:26 Aralık 2008 Cuma saat:14:30
YER:Beykent Koleji Çok Amaçlı Salon

Sağlığımız için, çevre için, ülke ekonomisi için gelin bir adım atalım.
Projeyle ilgili paylaşım ve önerileriniz için:
beykentkulup@gmail.com
Tel:235 39 46

İnsan ve Doğa Kulübü Atık Dedektifliği Yapıyor

Beykent Koleji İnsan ve Doğa Kulübü atıkların yeniden kazanılmasında önemli bir yeri olan atık ayrıştırmayı yerinde inceledi. 2005 yılından beri faaliyet gösteren kulüp bugüne kadar çevre ve insan temalı bir çok aktivite gerçekleştirdi.
Bu yıl geri dönüşümle ilgili çalışmalara ağırlık veren kulüp, atıkların toplandıktan sonraki yolculuklarını araştırmak için şehrimizde yaklaşık on bir aydır hizmet veren Edirne Belediyesi’nin protokol imzaladığı lisanslı bir firma olan Şafak Temizlik Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi’ne 22 Aralık 2008 günü bir gezi düzenledi. Şehrimizin birçok yerinde mavi kumbaralarda toplanan atıkların nerede toplanıp ne şekilde değerlendirileceğini merak eden öğrenciler, bu gezi sayesinde sorularının cevaplarının yanı sıra daha da ayrıntılı bilgiler edindiler.

Öğretmenleri Lale Çetin ve Sinem Amaş’la birlikte tesise gelen 3. sınıf öğrencileri Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Güler Soyaslan tarafından bilgilendirildiler. Daha sonra tesisi ilgiyle incelediler. Tesiste atıkların nasıl ayrıldığı ve nerelerde toplandığı da uygulamalı olarak gösterildi. Ambalaj atıklarının organik atıklardan ayrı toplanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, daha sonra hazırladıkları kısa filmle de merak uyandıran birçok konuya açıklık getirmiş oldular. Bu görsel bilgilenmeyle çocuklar, atıkların çöpe atıldığında hem çevreyi kirletip hem de yeniden geri kazanılmadığını öğrenmiş oldular. Böylece bundan sonra evsel atıklarını, ambalaj atıklarından ayrı toplamaları gerektiği bilincine vardılar. On bir ayda 200 tona yakın atık toplayan tesis Edirne ekonomisine katkıda bulunma amacıyla hizmet görüyor.
Öğrenciler bu geziden edindikleri bilgilerle “Hem çevreye hem de ekonomiye katkıda bulunmak istiyorsanız, ambalaj atıklarınızı mavi kumbaralara atınız.” mesajını çevrelerine yayma kararı aldılar.











20 Aralık 2008 Cumartesi

ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASINA PİL ADAM DESTEĞİ

Edirne Belediyesi'nin Edirne merkezde bulunan ilköğretim okullarında başlattığı Atık Pil Toplama Yarışması son sürat devam ediyor. Sonlanmasına az bir süre kalan yarışmada Okulumuz İnsan ve Doğa Kulübü de büyük çaba göstererek kampanyanın başarıya ulaşması için katkıda bulunuyor.
İnsan ve Doğa Kulübü öğretmen ve öğrencileri 5 Aralık günü okulumuzda Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nden gelen Pil Adam’ı ağırladı. Çocukların çok ilgisini çeken Pil Adam onların sordukları soruları yanıtladı. Bu sayede Eylül ayında başlayan kampanya dikkat çekici bir şekilde hatırlatılarak yeni bir hız kazandı. Kulüp üyeleri, arkadaşlarına atık pillerin toplanmasının yanı sıra şarj edilebilir pillerin kullanımını teşvik edici mesajlar da verdiler.

17 Aralık 2008 Çarşamba

TEMİZ BİR ÇEVRE, SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN ATIK PİLLERİMİZİ ÇÖPE ATMIYORUZ

Piller günlük yaşantıda önemli yeri olan ürünlerdendir. Hemen hemen her gün kullandığımız radyo , fotoğraf makinası, saat gibi çeşitli elektronik aletler pille çalışır. Bu nedenle çok sayıda pil kullanılmaktadır. Örneğin İstanbul'da bir yılda tüketilen pil miktarı 5 milyon ile 18 milyon adet arasında değişmektedir.
Atık piller; kağıt, metal ve cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmalarına rağmen, onlardan binlerce kat fazla doğal yaşama ve insanlığa zararlı ağır metaller içerir. Atık piller çöpe atıldıklarında zamanla bozulur ve bu maddeler serbest hale geçer Bunlar,suya ve toprağa geçerek hem çevre hem de insan sağlığı açısından tehlike oluştururlar.
Bu sebeple Edirne Belediyesi'nin Edirne merkezde bulunan ilköğretim okullarında başlattığı Atık Pil Toplama Yarışması'na okulumuz İnsan ve Doğa Kulübü de destek vermek, yarışmaya katılımı ve aynı zamanda toplanacak atık pil miktarını arttırmak için bir etkinlik düzenledi. 22 Eylül Pazartesi günü düzenlenen etkinliğe Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Erdal Uygun ve Çevre Teknikeri Esra Akıncı katılmış, atık piller ve onların getirdiği zararlar konusu ele alınmıştır.
Edirne Belediyesi'nin düzenlediği bu yarışma 8 Eylül 2008- 28 Ocak 2009 tarihleri arasında devam edecek, en yüksek miktarda pil toplayan üç okul belirlenecek ve ödüllendirilecektir.
Temiz bir çevre sağlıklı bir gelecek için tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimizin kampanyayı desteklemesini diliyoruz.






Engelli Olmayı Onlar İstemedi

(Bu proje Mayıs 2008'de gerçekleştirilmiştir.)
3/A sınıfı olarak ikinci dönem ‘’Toplum Hizmeti’’ çalışmasının ilk ayağını KİPA’da açtığımız sergi ile gerçekleştirdik. Bu dönemde engellilerin sorunlarına, toplumun biraz daha dikkatini çekebilmek için öğretmenimiz Ruhiye Gilan’ın rehberliğinde ‘’ENGELLİ OLMAYI ONLAR İSTEMEDİ’’ adını verdiğimiz projemizi yürütmeye karar verdik. Hazırladığımız panolarla büyüklerimizi, engellilere karşı biraz daha duyarlı olmaları konusunda bilgilendirmeye çalıştık. Önümüzdeki günlerde çıkaracağımız ‘’ENGELLERİ AŞMAK’’ isimli dergimizi satarak elde edeceğimiz gelirle engelli derneklerine yardımda bulunmayı amaçlıyoruz. Engellilik sadece doğuştan olmaz. Yaşamının bir döneminde herkesin başına gelebilir. Bunu düşünerek engellilerin sorunlarına karşı biraz daha duyarlı davranalım…















“YAŞAMIN KAYNAĞI SU” ADLI TOPLUM HİZMETİ ÇALIŞMASI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

(Bu proje 28 Nisan 2008'de gerçekleştirilmiştir.)
Son zamanların en önemli sorunlarından birini ele kalan küçük doğa severler geniş kitlelere ulaşmak üzere yola çıktıkları bu çalışmanın finalini Belediye Başkan Vekilimiz Namık Kemal Döleneken’in, Belediye Halkla İlişkiler Müdürü Ayhan Dağlı’nın, okul öğretmenleri ve öğrencilerinin, ailelerinin ve davet ettikleri halkın katılımıyla gerçekleştirdiler.
28 Nisan Pazartesi günü Kipa’da yapılan toplu etkinliklerle bu konuyu bir kez daha dile getirerek önlem alma yollarını paylaştılar. Davetliler su damlası kostümlü öğrenciler tarafından kapılarda karşılandı ve yaka kartları takılarak programın sunulacağı yere yönlendirildiler. Kipa içinde dolaşan bir grup öğrenci de hazırlanan su tasarrufu konulu broşürleri dağıtarak konuya dikkat çektiler. Bu arada toplanan izleyicilere önlem alınmazsa ileriki yıllarda karşılaşabileceğimiz sorunların anlatıldığı slayt gösterisi izletildi. Kış okulu öğrencilerinin hazırladığı dans gösterisiyle dikkat çekilip Okul Müdürü Halil Altuğ’un ve Edirne Belediyesi Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken’in konuşmalarıyla programa başlandı
Bilgilendirici filmlerin, Karagöz Hacivat gösterisinin, şiirlerin, şarkıların ve ödüllü bilgi yarışmasının olduğu program davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Yarışma ödüllerinin dağıtımıyla sona eren programda katılımcılar hem eğlenip hem de bilinçlendiklerini belirttiler. Küçük birer çevre gönüllüsü olan öğrencilerimizi Edirne Belediyesi de birer sertifikayla kutladı. Aynı zamanda okulumuza, öğrencilerin bu gayretli çalışmalarından dolayı plaketlerini armağan ettiler.
Her yıl çevre ile ilgili olarak önemli sorunları ele alan kulüp öğrencileri Rehber Öğretmenleri Lale Çetin ve Sinem Amaş’la birlikte önümüzdeki yıllarda da çalışmalarına aynı heyecanla devam etme kararı aldılar.

Misafirleri kapıda karşılayan Şıpşıp ile Tıptıp

















DÜNYA GÜNÜ’NDE İNSAN VE DOĞA KULÜBÜNDEN ANLAMLI KUTLAMA

(Yaşamın Kaynağı Su Projesi'nin tanıtım ve davet etkinliği 22 Nisan 2008'de gerçekleştirilmiştir.)
Özel Edirne Beykent Koleji İnsan ve Doğa Kulübü öğrencileri Dünya’mızın doğum günü olarak kabul edilen 22 Nisan Dünya Günü için hepimizin ortak sorunu olan suyumuzun bilinçli kullanımıyla ilgili bir toplum hizmeti çalışması hazırladılar. “Yaşamın Kaynağı Su”adlı proje kapsamında hafta boyunca çeşitli etkinlikler yer aldı . Kulübün 2. sınıf öğrencileriyle rehber öğretmenleri Lale Çetin ve Sinem Amaş tarafından hazırlanan ve yürütülen projede Edirne Belediyesi ile de işbirliği yapıldı. Üçüncü bölge okullarını dolaşarak 2. ve 3. sınıflardaki arkadaşlarını ziyaret eden kulüp öğrencileri, hazırladıkları bilgilendirici broşürlerini dağıttılar ve onları 28 Nisan‘da Kipa’da yapacakları etkinliklerine davet ettiler. Okul içinde düzenledikleri su konulu afiş ve şiir yarışmasıyla konuya dikkat çeken öğrenciler yapacakları etkinlikle de tüm Edirne halkına ulaşmayı hedefliyorlar. Şimdiye kadar 2000 broşür dağıtarak suya dair bilgileri ve suyu kurtarmanın yollarını paylaşan öğrenciler “Bir ev bile fark yaratır” sloganından yola çıktılar. Boşa giden tonlarca suyun bir bölümünü kurtarmak için tüm gayretleriyle çalışarak etkiledikleri insan sayısını çoğaltmayı hedefliyorlar. Pazartesi günü Kipa’da yapılacak etkinliklerinde hem eğlenmeyi , hem bilgilendirmeyi, hem de birlikte olmayı istiyorlar.
Öğrencilerimize destek vermek ve güzel bir gelecek için gelin 28 Nisan Pazartesi günü saat 18:00’de Kipa’da buluşalım.






































İlgili Yazılar:

Etkinlik Günü