22 Aralık 2008 Pazartesi

İnsan ve Doğa Kulübü Atık Dedektifliği Yapıyor

Beykent Koleji İnsan ve Doğa Kulübü atıkların yeniden kazanılmasında önemli bir yeri olan atık ayrıştırmayı yerinde inceledi. 2005 yılından beri faaliyet gösteren kulüp bugüne kadar çevre ve insan temalı bir çok aktivite gerçekleştirdi.
Bu yıl geri dönüşümle ilgili çalışmalara ağırlık veren kulüp, atıkların toplandıktan sonraki yolculuklarını araştırmak için şehrimizde yaklaşık on bir aydır hizmet veren Edirne Belediyesi’nin protokol imzaladığı lisanslı bir firma olan Şafak Temizlik Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi’ne 22 Aralık 2008 günü bir gezi düzenledi. Şehrimizin birçok yerinde mavi kumbaralarda toplanan atıkların nerede toplanıp ne şekilde değerlendirileceğini merak eden öğrenciler, bu gezi sayesinde sorularının cevaplarının yanı sıra daha da ayrıntılı bilgiler edindiler.

Öğretmenleri Lale Çetin ve Sinem Amaş’la birlikte tesise gelen 3. sınıf öğrencileri Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Güler Soyaslan tarafından bilgilendirildiler. Daha sonra tesisi ilgiyle incelediler. Tesiste atıkların nasıl ayrıldığı ve nerelerde toplandığı da uygulamalı olarak gösterildi. Ambalaj atıklarının organik atıklardan ayrı toplanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, daha sonra hazırladıkları kısa filmle de merak uyandıran birçok konuya açıklık getirmiş oldular. Bu görsel bilgilenmeyle çocuklar, atıkların çöpe atıldığında hem çevreyi kirletip hem de yeniden geri kazanılmadığını öğrenmiş oldular. Böylece bundan sonra evsel atıklarını, ambalaj atıklarından ayrı toplamaları gerektiği bilincine vardılar. On bir ayda 200 tona yakın atık toplayan tesis Edirne ekonomisine katkıda bulunma amacıyla hizmet görüyor.
Öğrenciler bu geziden edindikleri bilgilerle “Hem çevreye hem de ekonomiye katkıda bulunmak istiyorsanız, ambalaj atıklarınızı mavi kumbaralara atınız.” mesajını çevrelerine yayma kararı aldılar.











Hiç yorum yok: